Bijna iedereen heeft in huis wel een aantal radiatoren, die jouw woning of kamer elke herfst en winter weer heerlijk verwarmen. Maar net zoals alles in huis wordt een radiator ook vies en hebben ze af en toe een schoonmaakbeurt nodig. Maar hoe kun je op de beste manier een radiator schoonmaken en welke schoonmaakmiddelen heb je daarbij nodig? Hieronder lees je diverse handige tips waardoor jouw radiatoren in korte tijd weer helemaal schoon zijn!

Wat heb je nodig bij het reinigen van je radiator?

Wanneer je een radiator gaat schoonmaken kun je wel wat handige producten gebruiken die je gaan helpen bij het schoonmaken. Denk bijvoorbeeld aan allesreiniger of een speciale radiator reinigingsspray. Daarnaast kan een radiatorborstel of een stofzuiger handig zijn om te gebruiken en wat dacht je van een föhn? Ook dat is een echte musthave! Hieronder vertellen we je hoe je deze producten precies in kunt zetten.

Radiatoren uitzetten

Wanneer je aan de slag gaat met het schoonmaken van de radiatoren dan is het belangrijk dat je de radiator uit hebt staan. Zijn ze nog warm? Wacht dan even tot ze helemaal zijn afgekoeld. In de tussentijd kun je alvast de vloer onder de radiator afdekken, zodat deze droog blijft en er geen vervelende vlekken ontstaan. Wanneer je een verwarming gaat schoonmaken terwijl ze nog warm zijn kun je je niet alleen verbranden tijdens het reinigen, ook worden je radiatoren het schoonste wanneer de radiator koud is. Gebruik deze tijd dus om het goed voor te bereiden!

Begin aan de binnenkant van de radiator

Wanneer je je radiator wil schoonmaken, dan denken mensen direct aan de buitenkant. Maar heb je weleens boven de radiator gehangen en de binnenkant bekeken? Daar is vast en zeker veel stof te vinden. Je kunt stof tussen de verwarmingselementen gemakkelijk verwijderen met een speciale radiatorborstel. Heb je dit product niet in huis? Geen zorgen! Je kunt ook het smalle opzetstuk van je stofzuiger gebruiken of een föhn op de bovenkant van de radiator zetten. Op deze manier blaas je alle stof naar beneden en dat kun je direct opzuigen met de stofzuiger! Daarnaast kun je ook een vochtige doek van boven naar beneden bewegen tussen de twee verwarmingselementen. Op deze manier zal je ook veel stof verwijderen.

Buitenkant van de radiator

Wanneer de binnenkant van de radiator helemaal schoon is, dan blijft er nog maar één onderdeel over: de buitenkant. Je wil natuurlijk ook voor het oog dat de buitenkant helemaal schoon is. Heeft de radiator hardnekkige vlekken? Gebruik dan een speciale reinigingsspray voor radiatoren. Maar gebruik dit niet samen met een schuursponsje. Zo’n sponsje kan namelijk vervelende krassen achterlaten. Het beste is het om een vochtige doek in combinatie met een microvezeldoek te gebruiken. Maak de buitenkant schoon met een reinigingsspray voor radiatoren, allesreiniger of ander mild reinigingsmiddel. Breng het schoonmaakmiddel aan op een vochtige doek en breng het aan op de radiator. Boen de verwarming rustig schoon en ga er ten slotte nog met een microvezeldoek overheen. Ben je op zoek naar een radiator van hoge kwaliteit. Afium Rotterdam heeft een ruim aanbod aan verschillende radiatoren.