Een parketvloer is een tijdloze en elegante toevoeging aan elk huis. Het zorgt niet alleen voor een warme en natuurlijke uitstraling, maar het kan ook de waarde van je woning verhogen. Als je overweegt om een parketvloer te leggen in je huis, is het belangrijk om te begrijpen wat er bij komt kijken en hoe je dit project met succes kunt volbrengen. In deze gids zullen we stap voor stap uitleggen hoe je een parketvloer kunt leggen voor een prachtig resultaat.

Stap 1: Voorbereiding

De voorbereiding is een cruciale eerste stap bij het leggen van een parketvloer. Hier zijn enkele belangrijke stappen die je moet volgen:

 • Ruimte voorbereiden: Zorg ervoor dat de ruimte waar je de parketvloer wilt leggen, schoon, droog en vlak is. Verwijder alle bestaande vloerbedekking en vloerbekleding.
 • Subvloer inspecteren: Controleer de staat van de subvloer. Deze moet vlak, stabiel en vrij van eventuele schade zijn. Repareer eventuele scheuren of ongelijkheden.
 • Vochtigheidsniveau meten: Meet het vochtigheidsniveau van zowel de subvloer als de parketvloerplanken om te zorgen dat ze compatibel zijn. Een te hoog vochtigheidsniveau kan leiden tot problemen zoals kromtrekken van de planken.
 • Laat de parketvloer acclimatiseren: Laat de parketvloerplanken minstens 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar ze zullen worden geïnstalleerd om zich aan te passen aan de omgevingsomstandigheden.

Stap 2: De Ondervloer Plaatsen

In de meeste gevallen is het raadzaam om een ondervloer te plaatsen voordat je de parketvloer installeert. Een ondervloer helpt bij geluidsisolatie, vochtbestendigheid en het verminderen van eventuele onregelmatigheden in de subvloer. Er zijn verschillende soorten ondervloeren beschikbaar, afhankelijk van je specifieke behoeften.

Stap 3: Het Legpatroon Kiezen

Voordat je begint met het leggen van de parketvloer, moet je beslissen welk legpatroon je wilt gebruiken. Populaire patronen zijn onder andere visgraat, blokpatroon, en lamelvloeren. Het gekozen patroon kan invloed hebben op de complexiteit van de installatie.

Stap 4: Parketvloer Planken Installeren

Nu is het tijd om de parketvloerplanken te installeren. Volg deze stappen:

 • Begin in een rechte lijn: Begin de installatie in een hoek van de kamer in een rechte lijn met behulp van afstandswiggen tussen de muur en de eerste rij planken om voldoende uitzettingsruimte te creëren.
 • Lijm of spijkeren: Afhankelijk van het type parketvloer dat je hebt, kun je ervoor kiezen om de planken te verlijmen of te spijkeren. Volg de instructies van de fabrikant voor de juiste bevestigingsmethode.
 • Snijden en aanpassen: Tijdens de installatie moet je mogelijk planken op maat snijden om in de ruimte te passen. Zorg ervoor dat de sneden nauwkeurig zijn en dat de overgangen tussen planken naadloos zijn.

Stap 5: Afwerking

Nadat alle parketvloerplanken zijn geïnstalleerd, is het tijd voor de afwerking:

 • Schuur de vloer: Als je onafgewerkte parketvloerplanken hebt geïnstalleerd, moet je de vloer schuren om eventuele oneffenheden te verwijderen en een glad oppervlak te creëren.
 • Afkanten en voegen vullen: Werk de vloer af door de randen af te kanten en eventuele open voegen tussen de planken te vullen met houtvuller.
 • Afwerking aanbrengen: Breng de gewenste afwerking aan op de vloer, zoals lak, olie of was, om de vloer te beschermen en een mooie glans te geven.
 • Plinten en overgangsstukken installeren: Plaats plinten langs de randen van de vloer en installeer overgangsstukken waar de parketvloer aansluit op andere vloerbedekking of ruimtes.

Parketvloer kopen

Het leggen van een parketvloer is een uitdagend doe-het-zelf-project dat nauwkeurigheid en geduld vereist. Als je twijfelt over je vaardigheden, overweeg dan om een professional in te huren om de klus te klaren. Een goed geïnstalleerde parketvloer zal echter niet alleen de schoonheid van je huis verbeteren, maar ook jarenlang comfort en duurzaamheid bieden. Het resultaat zal zeker de inspanning waard zijn, en je zult genieten van de tijdloze elegantie van je nieuwe parketvloer. Zoek jij nog een mooie parketvloer? Check dan het uigebreide assortiment van Bebo Parket!