Wil je graag nieuwe raambekleding aanschaffen? Je hebt dan veel keuzes! Zo kun je ervoor kiezen om zonwering aan de binnenzijde van de ramen te installeren. Dit kun je bijvoorbeeld doen met behulp van gordijnen of jaloezieën. Daarnaast is het ook nog eens mogelijk om aan de buitenkant raambekleding te plaatsen op de kozijnen van de ramen. Hierbij kan gekozen worden voor screens verduisterend, wat een effectieve zonwering is. Wil je dat de raamdecoratie ook nog eens effectief werkt tegen inbrekers? Het is dan beter om rolluiken online te schaffen. Natuurlijk moeten ze dan wel goed passen, waar je voor kunt zorgen met de onderstaande tips.  

Breedte

De breedte van het rolluik wordt gemeten vanaf de buitenkant van het raam van steen tot steen. Er wordt op twee plaatsen gemeten. Eerst bovenaan het venster en onderaan het venster. Als beide metingen verschillend zijn, neem dan gewoon de kleinste meting van de twee. Het belangrijkste om op te merken is dat 99 procent van de rolluikindustrie metingen in mm uitvoert en het is erg belangrijk dat als je zelf de metingen uitvoert en de rolluikprijzen in onze online calculator wilt controleren, deze in mm.

Hoogte

De hoogte van het rolluik wordt ook op dezelfde manier gemeten als de breedte vanaf de buitenkant van het raam van steen tot steen. Er wordt op twee plaatsen gemeten. Eerst bovenaan het venster en onderaan het venster. Zijn de twee metingen verschillend? Neem dan de kleinste van de twee. Ook hierbij is het weer van belang dat je de metingen uitvoert in mm.

Muur

Een rolluik kan onder meer op de muur gemonteerd worden. Bij het meten van de breedte is het hierbij van belang dat je op meerdere plekken meet. Je moet dan dus de kortste opmeting gebruiken. Ook moet je de centimeters van de kap van het rolluik meenemen. Dit wordt namelijk aan de bovenkant geplaatst, terwijl er ook nog eens stroomgeleiders aan de zijkanten van de rolluiken geplaatst worden. Hier dien je dus tevens rekening mee te houden.

Kozijn

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om het rolluik te laten plaatsen in het kozijn. De stroomgeleiders zullen dan op het kozijn komen. Opnieuw is het hierbij van belang dat je op meerdere plaatsen de afstand tussen de muren meet. Gebruik opnieuw de kortste opmeting. Daarnaast moet je natuurlijk ook de hoogte meten. Dit doe je door vanaf het hoogste naar het laagste punt te meten, wat je moet doen aan beide kanten van het kozijn. Neem natuurlijk de kortste meting.

Tussen de muren

In sommige gevallen zijn de muren niet helemaal recht. Hierom is het zo belangrijk om meerdere metingen te doen als je graag een rolluik wilt laten plaatsen. Ook is het hierdoor essentieel om de juiste meting te gebruiken. Hier moet je eigenlijk nog een halve centimeter vanaf te trekken. Dit is nodig aangezien je ruimte moet overhouden aan beide kanten van het rolluik, wat het geval is als je het rolluik plaatst tussen de muren.