Hypotheek oversluiten is een manier om je hypotheeklasten te verlagen. Je hebt het vast weleens gehoord, maar weet je ook wat het precies inhoudt? In deze blog ga ik dieper in op het onderwerp hypotheek oversluiten. Ik leg je uit wat het is, waar je op moet letten als je wilt oversluiten en wat de voordelen en de nadelen zijn. Zo kun jij een weloverwogen keuze maken.

Wat is hypotheek oversluiten?

Hypotheek oversluiten betekent dat je je huidige hypotheek aflost en een nieuwe afsluit bij een andere geldverstrekker. Dit kan aantrekkelijk zijn wanneer de rente op je huidige hypotheek hoger is dan de huidige marktrente. Door over te sluiten kun je profiteren van de lagere rente, wat kan leiden tot lagere maandlasten.

Waar moet je op letten als je wilt oversluiten?

Als je wilt oversluiten, is het belangrijk om de hypotheek goed te vergelijken. Kijk niet alleen naar de hoogte van de rente, maar ook naar de voorwaarden die de geldverstrekker hanteert. Bijvoorbeeld of je boetevrij extra af mag lossen, welke rentevastperiodes er zijn en of je de hypotheek kunt meeverhuizen wanneer je gaat verhuizen. Houd er rekening mee dat oversluiten kosten met zich meebrengen, zoals boeterente bij vervroegd aflossen, advies- en afsluitkosten, taxatiekosten en notariskosten.

Wat zijn de voordelen van een hypotheek oversluiten?

Het grootste voordeel van een hypotheek oversluiten is dat je maandlasten lager kunnen worden. Door te profiteren van de lage marktrente, kun je al snel enkele honderden euro’s per maand besparen. Daarnaast kun je bij oversluiten je hypotheek aanpassen aan je huidige situatie. Bijvoorbeeld je hypotheek verhogen voor een verbouwing of juist verlagen wanneer je inkomen daalt. Tot slot kan een hypotheek oversluiten slim zijn wanneer je rentevaste periode bijna afloopt en er ongunstige voorwaarden aan een verlenging verbonden zijn.

Wat zijn de nadelen van een hypotheek oversluiten?

Er zijn ook nadelen verbonden aan het oversluiten van een hypotheek. Allereerst brengt het zoals eerder benoemd kosten met zich mee. Daarnaast kan de geldverstrekker eisen stellen aan bijvoorbeeld de verhouding tussen hypotheek en waarde van de woning. Ook kan de geldverstrekker soms vragen om een overlijdensrisicoverzekering. Tot slot kan het oversluiten van een hypotheek leiden tot een verandering van de hypotheekvoorwaarden, waardoor je niet meer van bepaalde voordelen kunt profiteren.

Hypotheek oversluiten kan een goede manier zijn om je maandlasten te verlagen. Wel is het belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden en de kosten die hierbij komen kijken. Vergelijk verschillende aanbieders en raadpleeg eventueel een hypotheekadviseur om tot de juiste keuze te komen. Met de juiste keuze kun je flink besparen op je maandelijkse hypotheeklasten!

Bron: ooms.com