Als je op zoek bent naar een boekhouder, is het handig om vooraf vast te bedenken wat je precies voor administratieve taken wil uitbesteden. Het is namelijk belangrijk om een boekhouder te vinden die aansluit op je wensen. Daarbij wil je natuurlijk iemand waar het mee klikt en waar je goede afspraken mee kunt maken. Ontdek in dit artikel waar je op moet letten om een geschikte boekhouder te vinden.

Voorbereiding

Voordat je gaat zoeken, is het altijd belangrijk dat je voor jezelf bepaalt wat je precies allemaal wil uitbesteden. Wil je alleen iemand die je belastingaangifte doet en de jaarcijfers invult, of wil je je volledige boekhouding uitbesteden? Maak vooraf een lijstje van het gewenste takenpakket. 

Waar moet je op letten om een geschikte boekhouder te vinden? 

Verder is het handig om op enkele punten te letten tijdens je zoektocht naar een passende boekhouder. Hieronder zie je de aandachtspunten die hierbij belangrijk zijn. 

 1. Lees vooraf de beoordelingen
  Kijk altijd even of je positieve reviews en beoordelingen kunt vinden op de website van de boekhouder. Zo krijg je een goed beeld van wat andere klanten voor ervaringen hebben.

 2. Controleer de certificaten
  Om zeker te weten dat je met een betrouwbaar en deskundig iemand gaat samenwerken, is het goed om ook te controleren of de boekhouder over bepaalde certificaten beschikt. Let bijvoorbeeld op het NOAB-keurmerk.

 3. Kies een boekhouder gericht op je type onderneming
  Ook is het handig om meteen iemand te vinden die bekend is met je bedrijfsvorm. Ben je bijvoorbeeld zzp’er? Kies dan een boekhouder voor zzp’ers. Wanneer een boekhouder in je bedrijfsvorm is gespecialiseerd weet hij of zij welke regels er voor jouw situatie gelden.

 4. Kies iemand die je vakgebied kent
  Ook kun je zelfs een boekhouder kiezen die gericht is op bepaalde beroepsgroepen. Je hebt bijvoorbeeld boekhouders voor makelaars en vastgoedondernemers, of voor psychologen. Zo kun je gerichter advies krijgen over de financiële regelgeving binnen je vakgebied.

 5. Vergelijk
  Ga niet direct met iemand in zee, maar maak altijd meerdere kennismakingsgesprekken. Zo kun je goed overwegen welke boekhouder het beste bij je past.