Boer zijn is een droom van velen. Je eigen land bewerken, zorgen voor je vee, de geur van de natuur en de aarde onder je voeten, het lijkt allemaal zo idyllisch. Maar boer zijn is zwaar werk, het vereist veel kennis, discipline en doorzettingsvermogen. Je moet verstand hebben van alles, van het zaaien van gewassen tot het repareren van machines, van het kopen van de juiste meststoffen zoals dcm meststoffen tot het begrijpen van het weer. Je moet vroeg opstaan en tot laat werken. Het is geen negen tot vijf baan, je bent altijd bezig. Maar ondanks de hardheid van het werk, heeft het zijn beloningen. Je kunt je eigen voedsel verbouwen, voor je eigen dieren zorgen en elke dag in de frisse lucht werken.

Werken in de buitenlucht

Wat een luxe, elke dag buiten werken. Geen benauwde kantoorgebouwen, geen urenlange vergaderingen, alleen jij, je land en de natuur. Je kunt de seizoenen zien veranderen, het voelt alsof je echt leeft. Werken in de buitenlucht is goed voor je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Het is bewezen dat werken in de buitenlucht stress vermindert en je humeur verbetert. Plus, je krijgt elke dag een gratis workout. Het is niet altijd makkelijk, soms is het koud, of regent het, of is het bloedheet. Maar het is de moeite waard. Je wordt er sterker van, en je leert respect te hebben voor de natuur. En op het einde van de dag, als je moe maar voldaan naar je land kijkt, weet je dat je iets waardevols hebt gedaan.

Goede discipline en het boerenleven

Boer zijn vereist discipline. Het is geen baan waar je zomaar in kunt rollen, je moet het echt willen. Je moet vroeg opstaan, soms midden in de nacht, om voor je dieren te zorgen of je gewassen te verzorgen. Je moet plannen en organiseren, want de natuur wacht niet. Je moet de discipline hebben om door te gaan, ook als het moeilijk wordt, ook als je moe bent. Maar discipline is niet alleen hard werken, het is ook leren, begrijpen en aanpassen. Je moet de cyclus van de natuur begrijpen, weten wanneer je moet zaaien en oogsten, weten hoe je voor je dieren moet zorgen. En je moet kunnen aanpassen, want geen twee dagen zijn hetzelfde op een boerderij.

Werken met vee en zelfvoorzienend zijn

Werken met vee is een belangrijk onderdeel van het boerenleven. Je zorgt voor de dieren, voedt ze, houdt ze gezond. Het is niet altijd makkelijk, dieren hebben hun eigen wil, hun eigen behoeften. Maar het is ook belonend, je ziet ze groeien en ontwikkelen, je ziet hun persoonlijkheden. En aan het einde van de dag, als je moe maar voldaan bent, weet je dat je iets goeds hebt gedaan, dat je iets waardevols hebt bijgedragen. En als je dan ook nog eens je eigen voedsel kunt voorbereiden, van het zaadje in de grond tot het eten op je bord, dan weet je dat je echt zelfvoorzienend bent. Dat is de schoonheid van het boerenleven.