Aanstekers zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Of je nu een sigaret wilt aansteken, een kaars wilt ontsteken of een vuurtje wilt maken tijdens het kamperen, een aansteker is altijd handig om bij je te hebben. Maar wist je ook dat er veel interessante feiten en weetjes zijn over aanstekers? In deze blog delen we tien random facts over aanstekers die je misschien nog niet wist!

  1. De eerste aansteker werd uitgevonden in 1823 door de Duitse chemicus Johann Wolfgang Döbereiner. Deze aansteker werkte op basis van een chemische reactie tussen waterstofgas en platina.
  2. De meest voorkomende soorten aanstekers zijn tegenwoordig wegwerpaanstekers en navulbare gasaanstekers.
  3. Er zijn ook aanstekers die werken op basis van elektriciteit, zoals plasma aanstekers. Deze aanstekers werken op basis van een elektrische stroom en hebben geen vlam nodig.
  4. Aanstekers zijn niet altijd veilig geweest. In de jaren ’50 en ’60 waren aanstekers een groot probleem voor de luchtvaartindustrie, omdat ze brand konden veroorzaken aan boord van vliegtuigen. Tegenwoordig zijn er speciale veiligheidseisen voor aanstekers die worden meegenomen op vluchten.
  5. In de Tweede Wereldoorlog werden aanstekers gebruikt als communicatiemiddel tussen geallieerde soldaten. Ze werden gebruikt om berichten te versturen, omdat deze moeilijk te onderscheppen waren.
  6. In sommige landen, zoals Japan, zijn aanstekers niet toegestaan in het openbaar. Dit komt door het hoge aantal zelfmoorden dat wordt gepleegd door mensen die zichzelf in brand steken.
  7. Aanstekers zijn niet alleen handig voor het aansteken van sigaretten of kaarsen, maar worden ook gebruikt bij het bereiden van voedsel. Zo gebruiken koks soms aanstekers om de buitenkant van gerechten te schroeien.
  8. Aanstekers zijn een populair verzamelobject en er zijn zelfs speciale beurzen waar verzamelaars samenkomen om hun collecties te ruilen of te verkopen.
  9. Het Guinness World Record voor de grootste aansteker ter wereld staat op naam van de Amerikaanse kunstenaar Doug Michels. Hij bouwde een aansteker die meer dan 3 meter hoog is en 1,5 ton weegt.
  10. Wist je dat je ook bedrukte aanstekers kunt laten maken met je eigen logo of tekst erop? Dit maakt ze een populair relatiegeschenk voor bedrijven en organisaties.

Aanstekers zijn dus veel meer dan alleen een handig hulpmiddel om iets aan te steken. Ze hebben een interessante geschiedenis en worden op verschillende manieren gebruikt. Of je nu een verzamelaar bent of gewoon af en toe een aansteker nodig hebt, er is altijd wel een type aansteker dat bij jou past!