Op een familie- of burenruzie zit niemand te wachten, behalve dan misschien de Rijdende Rechter. Hoe los je een geschil op met de mensen die in een ideale wereld meer waard zijn dan een verre vriend? Of een verdeling van een erfenis wanneer een en ander niet duidelijk op papier staat? Dat ligt geheel aan de aard van de discussie, en kom je er samen niet uit, dan is een derde partij een optie.

Eerste stap: ga in gesprek

Iemand die de hele dag TV Oranje aan heeft staan op standje stokdoof, zodat je al die smartlappen ongewild mee kunt zingen. Een familielid dat een geleend bedrag niet terugbetaalt. Het zijn maar enkele voorbeelden die de vele buren- en familieruzies in ons kleine landje veroorzaken. We wonen veelal dicht op elkaar en moeten dus een beetje rekening met elkaar houden, maar soms lukt dit niet. Ook niet bij familieruzies, zaken die je humeur doorlopend kunnen verpesten. Een gesprek is dan de eerste logische stap. In het geval van een burenruzie haal je er andere leden van de Vereniging Van Eigenaren (VVE) of de buurtcommissie bij voor objectieve input. Wanneer je met de familie overhoop ligt, kan een mediator ingeschakeld worden.

Advocaat inschakelen als het niet goedschiks kan

In de praktijk blijkt dat mensen hun eigen rechten vaak belangrijker vinden dan de vrijheid van hun naasten, waardoor een eerste dialoog niet zelden op niks uitloopt. Een Rechtnet familierecht advocaat, gespecialiseerd in dit soort zaken, brengt dan uitkomst. Degene die debet is aan de ontstane commotie, zal zijn activiteiten indammen wanneer de wet eraan te pas komt en hij of zij bij overtreding een boete kan krijgen. Dat geldt ook voor de andere al genoemde voorbeelden.

Welzijn

Tussenkomst van rechtsgeleerden zorgt er meestal voor dat de rust wederkeert. Op de een of andere manier is een advocaat die geheel volgens de letteren der wet een oplossing wil vinden, te hoog gegrepen voor de andere partij. Een teken om zijn of haar gedrag in heroverweging te nemen. Vanzelfsprekend raadpleeg je zo’n advocaat niet voor elke spreekwoordelijke scheet die dwars zit, maar als jouw welzijn in het geding komt is dit vaak de beste weg.