Calciumcarbonaat, ook wel kalk, lost gemakkelijk op in een reeks milde zuren. Het kan verminderd worden door een waterontharder in Papendrecht of in een andere regio aan te schaffen. 

Kalkaanslag – een slim gebruik van azijn en citroensap

Wie graag zijn of haar spiegelbeeld in een glanzend chromen toestel bewondert, heeft een hekel hebben aan de melkwitte aanslag. Het is gelukkig mogelijk om de kalkaanslag weg te schrobben. De betrokken mineralen zijn echter erg hard, dus schuurmiddelen die ze effectief afschrapen, zullen waarschijnlijk ook de afwerking van het onderliggende materiaal beschadigen. Gelukkig lost calciumcarbonaat gemakkelijk op in een reeks milde zuren. Je kan kalkverwijderaars van een merk kopen, maar ook veel huishoudelijke middelen zijn voldoende. Twee van de meest effectieve stoffen zijn citroensap en azijn. Citroensap is meestal het beste (en laat ook een heerlijke geur achter). Sterkere beits azijn is nog zuurder en kan worden gebruikt voor echt hardnekkige afzettingen.

Het probleem met het verwijderen van kalkaanslag is meestal niet het vinden van een geschikt zuur in huis, maar ervoor zorgen dat het zuur lang genoeg in contact blijft met het oppervlak om zijn werk te doen. Kalkaanslag is niet zo eenvoudig te verwijderen dat je het gewoon kunt afvegen met een in sap gedrenkte doek. In plaats daarvan moet je het een uur of langer laten weken.

Wasmachines en vaatwassers

Zowel azijn als citroensap zullen uitstekend werk doen om kalkaanslag te verwijderen en tegelijkertijd de binnenkant van je machine op te frissen. In een wasmachine kan je een grote kop van beide middelen gebruiken in plaats van je wasmiddel en stel een normaal wasprogramma in (zonder kleding). In een vaatwasser, giet de vloeistof in de basis van de machine in plaats van in het afwasmiddel doseerbakje.

Waterkoker

Je waterkoker is een kant-en-klare vloeistofcontainer, dus het ontkalkingsproces is eenvoudig. Begin met het voor een kwartier vullen van de waterkoker met citroensap of azijn en laat een uur staan. Laat het zuur in de ketel staan, vul de vloeistof vervolgens bij met water en kook dit mengsel. Giet de gekookte inhoud weg voordat alles afkoelt en was de waterkoker vervolgens meerdere keren met lauw water om eventuele overblijvende sporen van citroensap of azijn te verwijderen (niet lekker bij je koffie).

Merk je dat je steeds opnieuw moet schrobben? Overweeg dan een waterontharder in Papendrecht en voorkom die vreselijke kalkaanslag.