Iedereen krijgt er helaas weleens mee te maken. Je hebt last van ongedierte in je huis of in je tuin. Dat is natuurlijk erg vervelend. Sommige soorten ongedierte brengen alleen overlast mee, sommige brengen ziektes mee en anderen kunnen schade veroorzaken. Allemaal redenen om wanneer je ongedierte hebt, ze te bestrijden. Sommige soorten ongedierte kan je makkelijk zelf bestrijden, maar soms kan je de bestrijding van ongedierte beter overlaten aan een professional. Sommige soorten ongedierte zijn namelijk een stuk lastiger om goed aan te pakken en je wil er natuurlijk wel voorgoed vanaf zijn, zachte heelmeesters maken tenslotte stinkende wonden.
Waarom zou je mollen bestrijden?
Als je denkt aan mollen heb je misschien een beeld in je hoofd van een schattig diertje, waarom zou je mollen bestrijden? Dat is logisch. Je hebt tenslotte de klassieker Moffel en Piertje, wie is er niet mee groot geworden? Of misschien ken je het liedje wel: “Onder de grond, onder de grond. Daar woont een mol met een jasje van bont. Hij graaft er een gang van wel tien meter lang”.
Maar daar zit precies het probleem! Mollen graven enorme gangen waarmee ze je hele tuin kunnen verwoesten. Het zijn misschien schattige beestjes, maar dat betekend niet dat je ze in je tuin wil hebben, net als met tijgers.
Hoe kan je mollen bestrijden?
Er zijn verschillende manieren waarop je mollen kan bestrijden als je mollen in je tuin hebt. Er zijn bijvoorbeeld verschillende soorten vallen die je hiervoor kan gebruiken. Die vallen plaats je dan in de gangen die de mollen al hebben gegraven. Sommige vallen laten de mollen leven, anderen doden ze. Ook kan je een ultrasone mollenverjager gebruiken. Die verspreidt onder de grond een ultrasone toon waar de mollen niet tegen kunnen. Daarom zullen ze dan wegvluchten uit je tuin. Dat is dus een erg diervriendelijke manier waar je zelf ook weinig voor hoeft te doen.
Ongedierte in huis
Ook in huis kan je natuurlijk last hebben van ongedierte. Je kan bijvoorbeeld houtworm hebben, muizen, vliegen, zilvervisjes, kakkerlakken of zelfs ratten. Dat is natuurlijk heel vervelend allemaal. Vaak voelt het ook erg vies als je last hebt van ongedierte. Sommige soorten ongedierte komen inderdaad af op bijvoorbeeld etensresten. Andere soorten, zilvervisjes bijvoorbeeld, komen niet per se door viezigheid. Die komen bijvoorbeeld af op een vochtige omgeving. Daarom kan het bijvoorbeeld helpen om goed te ventileren zodat er geen vocht blijft hangen. Ventileren is sowieso goed om te doen, frisse lucht is goed voor de gezondheid.
Schoonmaaktips
Als je je huis wil schoonmaken is het soms lastig om te weten waar je moet beginnen. Het is vaak slim om, voordat je gaat schoonmaken, eerst te zorgen dat je huis opgeruimd is. Dat houdt niet in dat het helemaal strak hoeft te zijn, maar als er geen rommel meer rondslingert is het een stuk makkelijker om op te ruimen.
Wanneer het gelukt is om op te ruimen kan je beginnen met schoonmaken. Als je dingen hebt die wat vuiler zijn zoals bijvoorbeeld een fornuis of oven, kan je daar een schoonmaakmiddel voor kiezen die eerst even moet intrekken. Daarna kan je met de rest aan de slag.